Френският министър на туризма Леон Бертран посети наш щанд и разговаря с представители на Държавна Агенция по Туризъм и туристически компании.

Това се случи по време на туристическо изложение MIT INTERNATIONAL, което се проведе в края на октомври в Париж, съобщи Държавната агенция по туризма.

MIT INTERNATIONAL е туристическо изложение само за професионалисти, на което ежегодно се представят над 100 страни и около 1 000 компании. Позиционира се като борса, много подходяща за договаряне на групови пътувания. Тази година се проведе за 31 път.
Участието на страната ни като туристическа дестинация на MIT INTERNATIONAL - Париж е за втори път и е част от кампанията на ДАТ за утвърждаване на позициите на страната ни на френския пазар. Първото ни представяне на това изложение беше през 2002 година. На тазгодишното издание шест български фирми участваха на организирания от Държавната агенция по туризъм щанд.

През 2005 г. България е посетена от 74 019 френски туристи. Спрямо предходната година е отбелязан ръст от 24.69%.
За първите осем месеца на 2006г. България е била посетена от 63 959 френски туристи, което представлява ръст от 10,32%.

България се представя традиционно на две други изложения във Франция - Salon Mondial du Tourisme, Top Resa. Традиционно страната ни участва на най-голямото туристическо изложение във Франция - Salon Mondial du Tourisme, което се провежда през м.март в Париж. През тази година то бе посетено от над 110 000 души, от които 7 000 бяха професионалисти в областта на туризма. На площ от 17 000 кв.м. се представиха 700 участника. 200 дестинации бяха представени със собствени щандове. През последните години в навечерието на изложението, Държавна агенция по туризъм и Посолството на Р България в Париж организират "Туристическо представяне на България", на което присъстват френски туроператори и журналисти.

България участва и на изложението Top Resa в Довил от 2002 до 2005г. Top Resa е най-голямата професионална туристическа борса във Франция. На нея участват над 1700 изложители от 80 държави. Посетителите са над 23 000.

През 2005г. участвахме и на две регионални изложения - в Каен и Страсбург, където България беше във фокуса на най-търсените дестинации.

През септември 2006 по покана на Държавната агенция по туризъм у нас гостува група френски журналисти от престижни туристически издания и в-к Фигаро.