Двойно увеличение на бюджета на БАН за 2009 година в размер на близо 200 милиона лева поиска председателят й акад. Никола Съботинов. В момента 80 процента от субсидията на академията отива за заплати, информира Дарик радио.

Освен за заплати голяма част от бюджета на академията сега отива за сметки за ток, парно, вода и поддръжка на апаратура, но не и за наука. „Ако искаме да вдигнем двойно заплатите на хората, това означава, че почти двойно трябва да вдигнем и бюджета. Това означава между 170 и 190 млн. лева".

Средната работна заплата на научните кадри в БАН сега е 650 лева. Според акад. Съботинов в момента едва 150 000 лева годишно се използват за наука. Той поиска 20 милиона лева.

„Дейности, свързани с метеорологичните и хидрологичните наблюдения, със сеизмичните наблюдения, Института по геофизика, това е мониторинг на Черно море и на цялата страна, дейности, свързани с компютърна вирусология. Това са средства, които са важни за функциониране на самата страна като цяло и считам, че те трябва да бъдат обезателно гарантирани", подчерта акад. Съботинов.