Няма законови пречки пред участието на "Български държавни железници" ЕАД в процедури по ЗОП, съобщават от БДЖ по повод изказването на столичния кмет Бойко Борисов в контекста на темата за извозването на столичните отпадъци.

Не е коректно да се твърди, че «Български държавни железници» ЕАД са обявени в несъстоятелност и не могат да участват в процедури за обществени поръчки, твърдят от дружеството.

През месец декември 2006 г. "Био Фарм" ООД със седалище - гр. Силистра е подала в Софийски градски съд молба за откриване на производство по несъстоятелност на „Български държавни железници" ЕАД.

По тази молба е било образувано търговско дело № 2119/2006 г. по описа на Софийски градски съд.

На 27.12.2006 г. Софийският градски съд е прекратил производството по делото. Съдебният състав по делото е излязал с определение, че молбата на "Био Фарм" ООД е недопустима, тъй като е подадена от ненадлежна страна (т.е.страна, която няма право да предяви подобна претенция).

Към настоящия момент "Био Фарм" ООД обжалва определението за прекратяване на производството с частна жалба пред Софийския апелативен съд. От своя страна "Български държавни железници" ЕАД са подали възражение срещу частната жалба.