Руските доставки на петрол за Европа ще бъдат възобновени от днес. Варшава потвърди възобновяване на подаването на черното злато.

Те бяха прекъснати в началото на седмицата, след като Беларус въведе такса от 45 долара на тон за транспортирания по тръбопровода „Дружба" руски петрол.

Руски представители съобщиха, че е въпрос на часове възобновяването на доставките на руския петрол за европейските потребители.

Европейската комисия засега няма информация за възобновяването на доставките на руски петрол през Беларус, предаде АФП.

"Ведомости" прогнозира, че Минск е заплашен да стане първата жертва на новите правомощия на Путин да налага икономически санкции, включващи въвеждането на мита върху внасяните в момента с нулева ставка беларуски стоки.

Новите мерки биха засегнали над 50% от беларуския експорт за Русия в размер на близо 6 млрд. долара, който пък се равнява на 48% от общия износ на страната.

Още по-значителни ще са загубите за Минск, които в зависимост от изхода на преговорите по нефтената криза, ще бъдат от 2 млрд. до 4 млрд. долара, прогнозират икономисти.

Стана ясно, че вчера е бил проведен спешен и продължителен телефонен разговор между руския президент Владимир Путин и беларуския - Александър Лукашенко. Малко след това Беларус обяви, че отваря петролопровода "Дружба" и отменя митото за транзита на руския петрол.