Консорциум, воден от британската петролна компания British Petroleum спечели договор за разработването на Румайла, най-голямото от 6-те петролни находища в Ирак, предложени на чуждестранни инвеститори, съобщи Reuters.

Освен британската компания, в консорциумът влиза и китайската China National Petroleum.

Обемът на находището се оценява на  17 млрд. барела, но в същото време то се намира в Дияла, една от най-размирните провинции на страната.

За 20 г. концесия са кандидатствали 32 компании, като първоначално, конкурсът беше спечелен от консорциум, начело с американския гигант Exxon Mobil.

Но от най-голямата петролна компания в света отхвърлиха максималното предложено от иракското петролно министерство възнаграждение на барел.

Класираните втори BP и CNPC приеха да получават по 2 долара за всеки барел допълнително произведен петрол, при първоначална оферта от 3.99 долара.

Румайла има производствен капацитет от 1.1 млн. барела дневно, при общ капацитет на находищата в Ирак от 2.4 млн. барела дневно., като от BP се ангажират да увеличат добива от находището до 2.85 млн. барела дневно, при целево увеличение на добива, според условията на конкурса, до 1.75 млн. барела на ден.

Ирак има третите по големина доказани резерви от петрол в света, с обем от 115 млрд. барела, но добивът беше ерозиран от войната и международните санкции срещу страната.

Според много анализатори плановете на BP са прекалено амбициозни, като може да отнеме доста време, за да бъде увеличена продукцията.

Днес акциите на BP поскъпват в Лондон с 0.33 на сто, до 484.35 пенса, въпреки спад на цените на петрола.