Исландският милиардер Тор Бьорголфсон е заявил пред Financial Times, че възнамерява да преразгледа инвестицията си в българския телеком БТК, съобщи Ройтерс.

Това решение на исландския предприемач може да доведе до разпродажба на дела на неговата компания „Новатор" в капитала на БТК.

„Новатор" е назначил инвестиционната компания „Lehman Brothers" за съветник относно опцията, която Бьорголфсон притежава за покупката на 65% от капитала на нашия телеком.

Явно исландския милиардер е решил да разпродава своите инвестиции в телекомуникационни компании, след като през ноември 2006 г. се отказа от своите 70% в чешкия телеком „Ceske Radiokomunikace" и ги продаде на инвеститори за дялово финансиране.

След като България е вече член на ЕС, както и с все повече нарастващия интерес на чуждестранни инвеститори към телекомуникационния пазар в страната, ние получаваме интересни оферти и предложения за притежаваната от нас опция върху 65% от капитала на БТК, е заявил Бьорголфсон пред финансовата медия.

Именно поради този предявен интерес назначихме „Lehman Brothers" да ни посъветват как да постъпим относно опцията, казал още исландецът.

Засега обаче имена на потенциални купувачи не се споменават.

Към момента БТК има пазарна капитализация от близо 1.6 млрд. евро.