От Централната банка на Зимбабве заявиха, че ще представят нова валута на 1 август, като част от усилията им да се справят с хиперинфлацията в страната.

Директора на банката Гидеон Гоно, анонсира деноминацията, с която нулите върху местните пари ще станат с 10 по-малко.

Така сегашните банкноти от 10 милиарда ще се равняват на 1 долар от началото на август.

Миналата седмица правителството пуска банкнота от 100 милиарда зимбабвийски долара.

Официалната, отчетена от правителството инфлация в страната, надхвърля 2 000 000%, но според западните икономисти реалното обезценяване на местните пари е далеч по-голямо.

„Зимбабвийският долар ще се деноминира с фактор от 1 към 10, което означава, че премахваме 10 нули от паричната стойност. Днешните 10 млрд. долара ще станат 1 зимбабвийски долар от 1 август", е заявил Гоно.

Деноминацията се предприема, след като високата стойност на банкнотите затрудни операциите на компютърните системи в страната.

Заради стойностите в милиарди и трилиони, банкоматите не успяват да обработят транзакциите.

След като беше обявена деноминацията, наскоро преизбраният президент, когото опозицията обвинява в стремеж към диктатура, Робърт Мугабе предупреди местните бизнесмени да намалят печалбите или да посрещнат последствията от правителствените мерки срещу спекулантите.

Основният медиатор в преговорите между правителството и опозицията, южноафриканският президент Табо Мбеки, заяви, че диалогът става все по-близък, като той очаква в близките две седмици да бъде постигнато споразумение за решаване на политическия конфликт в Зимбабве.