Въвеждане на нов вид допълнително възнаграждение за продължителна работа от 1 януари 2007 г. предвижда обсъденият от Националния съвет за тристранно сътрудничество проект на наредба за структурата и организацията на работната заплата.

С него се премахва автоматичното пренасяне на допълнителното заплащане за трудов стаж.

Работната заплата ще се увеличава с определен процент за натрупан професионален опит и трудов стаж, в случаите, когато работникът или служителят упражняват една и съща професия или професия със сходен характер.

Минималният размер на допълнителното възнаграждение за трудов стаж и професионален опит ще се договаря на браншово равнище, а конкретният му размер ще се определя с колективен трудов договор. С разпоредбите на документа се гарантира запазване на получаваните в момента размери на допълнително възнаграждение за продължителна работа от работника или служителя, докато се намира в трудово правоотношение с настоящия си работодател.

Промяната в начина на формиране на тази добавка към работната заплата е договорена в Пакта за икономическо и социално развитие на България до 2009 г., подписан в края на септември от министър-председателя Сергей Станишев и ръководителите на работодателските и синдикални организации.

С наредбата се въвеждат по-високи минимални размери на допълнителните трудови възнаграждения за нощен труд - не по-малко от 0,20 лв. за всеки отработен нощен час и не по-малко от 0,10 лв. на час за времето на разположение.
Досега тези суми бяха съответно 0,07 лв. и 0,09 лв. За притежавана образователна степен "доктор" към заплатата вече ще се добавят 40 лв. (в момента 9 лв.), а за присъдена научна степен "доктор на науките" - 90 лв. (в момента 15 лв.).