По данни на Bundesbank, в Германия вече са открити 1000 разлагащи се парични банкноти. Разследващите органи са в недоумение.

Банкнотите се разпадат при допир, казва във Франкфурт говорител на германската Бундесбанк. Например при теглене от банкомат, банкнотите се разпадат на много части. Засегнатите банкноти са с номинал по-малък от 200 евро.

Очевидно е, че преди това банкнотите са били в контакт с някакъв химикал, казва говорителят на банката.
„Не става дума за производствена грешка". На всичкото отгоре не е установено, дали става дума за умишлено повреждане или неволна манипулация. В момента криминалните служби разследват случая.

Говорител на Берлинската криминална служба съобщава на FOCUS Online, че съобщенията за инциденти идват от всички посоки. Не е изключено дори да става дума за углавно действие. Разпадащите се банкноти ще бъдат подменяни.

За първи път подобни банкноти са открити през лятото в района на Берлин. Потребителите могат да обменят разпадащите се банкноти във филиалите на Бундесбанк. Условието е поне половината да е останала или притежателят да може да докаже къде е останалата част.

Списание „Bild" съобщава, че са засегнати купюри предимно от 50 евро. Банкнотите били „в контакт със сярна киселина, от която са се появили въпросните щети". Повредена 20-евро банкнота се е появила за първи път на 21 юни в Берлин. На 14 юни банкноти от 5 евро са върнати в Дрезднер банк в Потсдам.

В началото полицията бе изправена пред единични случаи, предимно на банкноти от 50 евро в Берлин, Потсдам и околностите. Но от август насам изплуваха все повече „повредени" (така официално се наричаха повредените хартийки) банкноти. Разпадащите се пари най-накрая се разпространиха в цяла Германия.

Въз основа на номерата на банкнотите според вестника е ясно, че банкнотите идват от една и съща печатница.