Mлекопроизводители, зърнопроизводители и рибопроизводители от стрната днес ще се присъединят към националния браншови протест пред Министерството на земеделието, предаде news.bg.

Те се обединяват около исканията държавата да ги защити и спаси производството им от дъмпингови продукти от съседни страни.

Акцент в протеста на Националната асоциация по рибарство и аквакултури ще бъдат проблемите с дублиращите се регистрационни, разрешителни и лицензионни режими.

Mредседателят на Националната асоциация на млекопроизводителите Андриан Цаконски обясни, че фермери са се заканили да докарат оборска тор пред министерството, съобщи Фокус. По думите му в протеста ще се включат над 400 млекопроизводители.

В съвместна декларация, изпратена до министъра на земеделието и храните Валери Цветанов, Националната асоциация на млекопроизводителите, Асоциацията на зърнопроизводителите, Националната асоциация по рибарство и аквакултури,

Моряшкият синдикат в България, Асоциацията на земеделските производители, Асоциацията на овцевъдите в Югозападна България, Асоциацията на българските села и Асоциацията на потребителите в България изтъкват "възмущението си от продължаващото и задълбочаващо се бездействие, безхаберие и непрестанни бюрократични протакания от страна ма Министерство на земеделието и храните".

Основен аргумент за протеста е фактът, че спрените европейски фондове остро рефлектират върху аграрния сектор и утежняват още повече положението на земеделските производители.

Други причини са отказът от изплащане на месечните субсидии за произведеното от ферми първа категория сурово мляко и неоткриването на обещаната на 1 юли 2008 г. кредитна линия за изхранване на животни.

Не е обявен срок за допълнителен прием на документи по мярка de minimis за земеделските производители, които не успяха да подадат такива, заради съкратения срок. Не се предприемат стъпки за законодателни промени по поставените от асоциациите проблеми.