Германия има намерение да охлаби ограниченията си за работници от страни членки  в източна Европа, за да попълни липсата на работна ръка в ключови сектори.

Герд Андрес, секретар в Министерството на труда, е заявил пред немския всекидневник Hanoversche Allgemeine Zeitung : „ Ако Германия продължава да страда от недостиг на работна ръка обмисляме възможността за премахване на  ограниченията върху източноевропейския работен пазар преди 2009.

Той допълни, че в Германия се наблюдава липса на персонал както в сфери изискващи висока квалификация, като например инженерството, така и при нискоквалифицирания труд.

През юни индексът BA-X, който измерва броя на свободните работни места в индустрията, нарасна с 10 пункта до рекордните 214.

На редовно заседание на Министерство на труда, говорител от институцията отбеляза : "Независимо от това, първо трябва да видим колко безработни германци могат да бъдат обучени за тези позиции."

Припомняме, че след голямото разширяване на ЕС през 2004 г., когато нови 10 държави, основно от източна Европа, влязоха в ЕС, Германия наложи двугодишни ограничения за граждани от новите страни членки работещи там, страхувайки се да не би маси от емигранти да заемат ниско платените работни позиции.

Миналата година немското правителство удължи ограничителния срок до 3 години въпреки острите критики от страна на корпоративния сектор.

Анализатори предупредиха ,че ако ограничителните мерки не бъдат преодоляни, ниската раждаемост и застаряващото население може да възпрепятстват икономическия растеж в дългосрочен план.

В момента  в страната  има 968, 000 вакантни места, със 194, 000 повече от миналата година.