Китайски инвеститори проявиха интерес към летище „Стара Загора", съобщи Дарик радио.

Според областния управител на Стара Загора Недялко Недялков проектът е приоритет за българското правителство, което работи усилено за създаването на проектна компания и привличане на инвеститор за строеж на карго летище.

Припомняме, че в началото на седмицата интерес бе проявен и от френски компании.

Недялков се срещна с главния изп. директор на една от най-големите китайски корпорации Шанхай Строителство Груп Ко „SFECO" г-н Дзян след заявения интерес от страна на китайската компания в изпълнението и реализацията на големи инфраструктурни проекти на територията на България.

Китайските инвеститори имат интерес към обекти от републиканско значение - тунели, пътища, летища, пристанища, към осъществяване на публично-частно партньорство с възможности за осигуряване на преференциално финансиране за обекти в страната.
Областният управител представи пред китайската делегация трите големи проекти за област Стара Загора. Освен строежа на летището, това са изграждане на нови енергийни мощности в комплекс „Марица изток" и на тунел под Шипка.

На срещата в Областна администрация участие взеха и Тиен Дзюн - зам. председател на Китай Шанхай АД за чуждо икономическо и технологично сътрудничество и Гуо Сяопин - мениджър отдел Маркетинг.

Китайската корпорация „SFECO" е с годишен оборот от над 26 млрд. евро, построила над 300 небостъргача, измежду които Шанхайския търговски център /над 400 м. височина/ и Шанхай тауър /623 м., чиято реализация ще стане факт до 2015 г./. Китайската компания е изградила и мостовата конструкция на бързоскоростния влак в Шанхай, множество мостове, тунели, магистрали, казина и молове. Според гл. изп. директор на корпорацията г-н Дзян, китайското правителство е взело политическо решение по отношение на източноевропейските държави за преференциална инвестиционна политика, като предвидената инвестиция за целта е в размер на 10 млрд. долара.

Китайската делегация ще проведе срещи и с ресорни министри на българското правителство.