Бившият директор на дирекция към фонд „Републиканска пътна инфраструктура" Любомир Лилов се призна за виновен по обвинението, че е взел подкуп от архитект Георги Янев, съобщи news.bg 

Парите са били поискани във връзка с проект със земеделски земи около магистрала „Хемус".

Лилов и Иван Владимиров - началник сектор „Подготовка, търгове и договаряне", бяха арестувани през януари с белязаните банкноти.

Днес СГС даде ход на делото срещу тях, като Владимиров пледира за невинен.

Сумата, за която става въпрос е 50 хил. лв. белязани банкноти - 10 хил. лв. притежание на Янев и 40 хил. лв., дадени му от прокуратурата.

Според свидетелските показания на Бисер Димитров от Столична дирекция „Полиция", участвал при задържането на Димитров, при предварителните разговори между органите на реда и Янев не се е споменало име на второ лице, но самият Янев е признал, че по негово мнение едва ли Лилов е действал сам.

Съдът изслуша свидетелските показания на петима свидетели: арх. Георги Янев, Цанко Здравков - поемното лице, пред което Лилов е давал показания и трима служители от Столична дирекция „Полиция".

Според свидетелските показания на Цанко Здравков, Лилов първо бил казал, че не знае за кого са парите, след това обаче посочил, че 10 процента от тях ще ги дели с друг по схемата 40 - 60%.
Лилов обаче не е пожелал да посочи името на "другия".

По думите на прокурора по делото Чавдар Ангелов, десетте процента, за които става въпрос са логична защитна реакция и не са потвърдени факти.
Според Ангелов няма събрани данни срещу други длъжностни лица от фонд „Републиканска пътна инфраструктура" по случая.

Преди началото на заседанието основният свидетел архитект Янев заяви пред журналисти, че се страхува за живота си и затова носи в себе си нож.
При влизане в съдебната зала обаче, той не обяви това на съдебната охрана.