Новата газова тръба под Черно море("Южен поток") може отново да премине през България, ако за това има помощ от Европейския съюз. Това е заявил президентът на Русия в Унгария, където е на държавно посещение.

Той е цитиран от Euronews, които се позовават на Reuters.Ако информацията се потвърди това ще е поредният обрат в съдбата на тръбопровода, който е планиран до осигури 63 млрд, куб. м газ. от Русия по Черно море до Турция и Европейския съюз.

Към този момент не е ясно дали тръбата отново ще се  казва Южен поток или по друг начин. Не е ясно дали и дали проектът ще бъде в същия мащаб.

Припомняме, че първоначалние планове на проекта, които са от средата на миналото десетилетие предвиждаха газопроводът да преминава по Черно море и да "акостира" на българския бряг край Варна и да продължи през Сърбия и Унгария до Централна Европа.

До началото на 1 декември миналата година този сценарий изглежаше реализируем. Точно на тази дата обаче Владимир Путин обяви, че заради пречки от страна на България проектът няма да премине през България, а ще "излезе" в Турция, откъдето да стигне до границата с Гърция и там да бъде изграден хъб.

Причината да се забави реализацията на проекта беше започната процедура от ЕК срещу България за нарушение на европейското законодателство в областта на обществените поръчки. Тази процедура беше по повод сключения договор за строителство на проекта през България с консорциум избран по непрозрачен начин. Строителството на Българския участък при скючването на договора през май миналата година бе оценено на около 3.8 млрд. евро.