Голямо хапче лапни, голяма дума не казвай. За това призова левицата по време на дебатите за създаване на временна анкетна парламентарна комисия, която да проучи поскъпването на лекарствата.

Хората разбраха, че в най-чувствителната за тях сфера - здравеопазването, кадрите са далеч по-некомпетентни, по-корумпирани от всички предишни управляващи, заяви Мая Манолова. Някой пие със сериозни глътки от канчето на фармацевтичните компании, изтъкна още червената депутатка.

По думите й отстраняването на здравен министър и на шефа на НЗОК не е достатъчно. Ключови фигури в здравеопазването са ощетили не кой да е, а болните хора, изтъкна Мая Манолова.

Тя прогнозира още, че в най-скоро време може да видим новата здравна министърка заедно със Симеон Дянков и премиера Бойко Борисов да обикалят аптеките и да смъкват цените на медикаментите. Но лекарствата не са яйца, не са козунаци, отбеляза Мая Манолова.

Ако има сектор, в който провалът е пълен и признат както от опозицията, така и от управляващите, това е здравеопазването, заяви и Нигяр Джафер от ДПС. Предложихме създаване на временна анкетна комисия, не за да се впишем в поредицата от много анкетни комисии.

През последната година лекарствата, плащани с публични средства, са поскъпнали с 4 - 5 пъти - нещо необяснимо, допълни тя. По думите й парламентарна комисия за цените на лекарствата трябва да проучи умишлено или неосъзнато е допуснато драстичното поскъпване на медикаментите.

Опозицията иска още комисията да е на паритетен принцип. Зад тази идея застанаха и от Синята коалиция. Според Иван Костов целта на комисията трябва да е определяне пакет от мерки в лекарствената политика.

Ние от Синята Коалиция ще представим още днес нашия пакет от мерки за нова лекарствена политика, заяви синият лидер. Пораженията в този сектор са върху цялата икономика, а не само върху българското здравеопазване, категоричен е Костов.

За да не се превърне тази комисия в лов на вещици, от ГЕРБ предлагат комисията да е на квотен принцип от 13 депутати, изтъкна Даниела Дариткова от ГЕРБ. Искаме да имаме присъствие в тази комисия, настоя тя.

Управляващите дори предлагат председателското място в комисията да е на опозицията. С тази комисия ще заметете следите, опасява се Мая Манолова и настоя комисията да е на паритетен принцип.

Припомняме, при квотния принцип дадена комисия се съставя пропорционално на общия брой на депутатите от отделните парламентарни групи. По този начин, винаги ГЕРБ плюс независимия кандидат имат мнозинство.

Вкрайна сметка мнозинството надделя и депутатите решиха да бъде създадена временна анкета комисия за скъпите лекарства на квотен принцип, което означава, че най-много членове ще има ПП ГЕРБ. Решението бе прието с 94 гласа "За", 5 бяха против и 41 въздържал се.

От ГЕРБ предложиха за членове Даниела Дариткова, Дияна Йорданова, Даниела Миткова, Галина Милева, която става председател на комисията, Геновева Алексиева, Анатоли Йорданов. Социалистите отказаха да излъчат председател на комисията. За членове от БСП излъчиха Мая Манолова и Евгений Желев. Независимите предложиха Цвета Георгиева за заместник-председател на комисията. От ДПС излъчиха за членове Нигяр Джафер и Хасан Адемов. От Атака посночиха Станислав Станилов за свой представител. Представител на сините е Ваньо Шарков.