На 23 февруари 2007 г. министърът на финансите Пламен Орешарски и зам.-секретарят на финансите на САЩ Роберт Кимит подписаха във Вашингтон Спогодба между правителството на Република България и правителството на Съединените американски щати за избягване на двойното данъчно облагане и предотвратяване отклонението от облагане с данъци на доходите (СИДДО).

В договорения проект на спогодба са предвидени механизмите и начините на облагане на доходите, реализирани от местните лица на Република България и на Съединените американски щати на територията на всяка от държавите. СИДДО е предпоставка за реални и облекчени от данъчна гледна точка възможности за осъществяваване на стопанска дейност в другата държава в различни сфери и отрасли.

Значението на споразумението между двете държави ще се изрази в две главни насоки: намаляване на данъчната тежест, понасяна от българските данъкоплатци за доходи и печалби, реализирани в Съединените щати, както и стимулиране на инвестициите от страна на чуждестранните стопански субекти, получаващи сигурни гаранции, че реализираните доходи от инвестиции в Република България няма да се облагат с данък и от двете държави поотделно.

Данъчните облекчения, които Спогодбата предвижда, са свързани с редуциране на данъчните ставки при източника за доходите от дивиденти, лихви, авторски и лицензионни възнаграждения. Предвидено е освобождаване от облагане на някои видове лихви, между които лихвите, реализирани от финансови институции, както и освобождаване от облагане на доходите, реализирани от студенти от предоставяне на лични услуги в размер на 9 000 $ годишно или равностойността на тази сума в български лева.

„Изключително съм щастлив от факта, че след усилена работа на експерти от двете страни днес беше подписана Спогодбата за избягване на двойно данъчно облагане между Република България и Съединените американски щати" - заяви след подписването Пламен Решарски. Той допълни, че подписването на СИДДО е важно за българската страна с оглед насърчаване на преките инвестиции в производството, търговията, строителството и други икономически сфери. Министърът на финансите изрази увереност, че СИДДО ще помогне и в посока на "изсветляване" на част от доходите в България и ще направи по-достъпно присъствието на американски бизнес в страната ни, което е положително както за България, така и за нейните чуждестранни партньори. Пламен Орешарски и Роберт Кимит отбелязаха, че този договор е още едно доказателство за изключително доброто сътрудничеството между Р България и САЩ. Той създава допълнителни предпоставки за задълбочаване на традиционно добрите бизнес отношения между нашите две страни. В момента в България само в Американската стопанска камара има регистрирани 94 американски компании, опериращи на българския пазар.

Министърът на финансите на България и зам.-секретарят на финансите на САЩ обсъдиха и работата на Агенцията за финансово разузнаване на България. Пламен Орешарски отбеляза, че превенцията на изпирането на пари и финансирането на терористична дейност остават приоритет за Правителството и след присъединяването на България към Европейския съюз. Той допълни, че през 2006г. бяха предприети редица мерки, които доведоха до значително подобряване на превантивната система, изразяващо се в подобрено функциониране на Агенцията за финансово разузнаване като аналитична и контролна структура, подобрено функциониране на надзорните органи (КФН, БНБ, ДКХ и НАП) и засилена активност на финансовите институции като докладващи по Закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП) лица. Министър Орешарски заяви, че е изградена и институционална връзки между прокуратурата, министерство на вътрешните работи и министерство на финансите - чрез НАП - за оперативна и бърза работа в контекста на прането на мръсни пари, като добави , че АФР работи активно с американски консултанти.