Американският изследовател Пол Кругман получи Нобеловата награда за икономика за тази година, пише „Франкфуртер алгемайне цайтунг" като се позовава на информация от Академията на науките в Стокхолм.

Икономистът получава отличието за своя анализ за търговските пътища и регионите на икономическа активност. Академията на науките в Стокхолм определя областта, в която работи Кругман, за ключова за науката.

Кругман се счита за основател на новата икономическа география. В САЩ Той е и колумнист в „Ню Йорк Таймс". За постиженията си Кругман ще получи 1,1 милиона евро. Официалната церемония по връчването на наградата ще се състои на 10 декември. 55-годишният икономист се счита за сериозен критик на политиката на Джордж Буш. За вестник „Ханделсблат" нобеловият лоареат заяви по повод кризата: Тя е страховита. Радвам се, че най-накрая политиците започнаха да действат разумно.

В последната си статия в „Ню Йорк Таймс" той предупреждава американското правителство и големите индустриални държави, че ако не се вземат мерки, възможността за сгромолясване на световната финансова система и появата на глобална рецесия е напълно възможна.

Кругман заедно със своя колега Маурис Обсфелд смятат, че 70 на сто от глобалния износ се пада на високо развитите държави. Около 29 страни, в които живее 15 на сто от населението по света, реализират две трети от износа. 

Наградата на Кругман е присъдена за „неговата работа, показала ефектите от икономиите от мащаба върху обхвата на търговските модели и върху локацията на икономическата активност”.

 

Миналата година наградата беше връчена на американците Леонид Хурвиц, Ерик Маскин и Роджер Миърсън. Те получиха наградата за своите изследвания за оптималните механизми, неопределени политикоикономически цели като частната печалба и социалното благосъстояние.