Създаване на туристически продукт за развитие на устойчив туризъм и опознаване  на биологичното разнообразие в района на Рилски манастир са сред основните цели на проекта "В естествената градина на Природен парк "Рилски манастир", съобщи БНР.

Той е организиран от дирекцията на природния парк, а средствата са предоставени Глобалния екологичен фонд.

Ще бъдат обозначени по подходящ начин представителите на растителния свят, защитените видове и ендемити. Проектът предполага обучение на водачи, които ще запознават туристите на място с биологичното разнообразие, видовете и значението на растенията, начините за опазването и съхранението им.

Ще бъде издадена също книжка-пътеводител за маршрутите, за поведението на туристите, когато се намират сред природата и на територията на защитена местност или забележителност.

Той ще бъде основа и за реализиране на идеята за изграждане на информационно-посетителски център на природния парк и предлагане на други туристически услуги. Първият маршрут, който се подготвя, е насочен към опознаването и опазването на рилския ревен. Той тръгва от Кирилова поляна и стига до Рибни езера и едноименната хижа, поясниха от БНР.