Лидерът на СДС Матрин Димитров съобщи, че синята партия иска оставката на шефа на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Петко Николов и подчерта, че той е още от времето на тройната коалиция.

Димитров алармира, че с промени в Закона за обществените поръчки Министерският съвет възнамерява да превърне Петко Николов във властелина на обществените поръчки. Промените предвиждат обжалването на обществени поръчки да бъде възлагано от председателя на комисията, на който експерт реши, поясни Димитров.

Така според СДС с благословията на ГЕРБ и след явно задкулисно споразумение в тройната коалиция Петко Николов ще получи пълната власт да разпределя преписките по обжалването, като може да ги възлага дори на един единствен експерт, назначен от него, с който е в йерархична зависимост.

„Само преди няколко месеца по предложение на ГЕРБ беше увеличен броят на комисарите от 5 на 7, защото не можели да се справят с работата. Сега им се отнемат огромна част от правомощията, за да се превърне представителят на тройната коалиция във властелин на обществените поръчки", е позицията на СДС.

Мартин Димитров подчерта, че чрез обществените поръчки става разпределението на милиарди левове и коментира, че има опасност Петко Николов да стане единствен арбитър, а комисията да се превърне в орган за награждаване на близки до властта фирми. Димитров е категоричен, че ако тези промени минат през парламента, както са минали през Министерския съвет, Петко Николов ще стане по-важен от всички министри взети заедно.

Неговата воля за и против обществените поръчки ще го превърне първият човек в държавата, предупреди Димитров и поиска отговор от управляващите - на кого е идеята толкова много власт да се дава на един човек.

Димитров подчерта, че проектът за промени в Закона за обществените поръчки няма ясна аргументация и не е ясно, кой е автор на промените. Затова СДС настоява да се направи проверка кой е автор на текстовете и как са били одобрени от правителството.

СДС искат да се запази принципът на индивидуална отговорност и воденето на преписки от комисари, а не експерти. Според Димитров по-добре било обжалванията на обществените поръчки да се решават от Административния съд. Според СДС Петко Николов и комисарите, наследени от тройната коалиция, трябва да бъдат сменени с обществени авторитети с безупречна репутация.