Правителството прие Конвергентна програма на България до 2009 г. Документът ще бъде представен пред Европейската комисия в първите дни на пълноправното членство на страната в ЕС. Той е логично продължение на Предприсъединителната икономическа програма и нейните ежегодни актуализации. Съдържа основните параметри на макрикономическите политики и реформи, които българското правителство се ангажира да прилага в тригодишния период.

Конвергентната програма е изготвена в съответствие с изискванията, произтичащи от процеса на многостранно фискално наблюдение в рамките на координацията на макроикономическите политики в ЕС. Тя адресира параметрите на устойчивост на фискалната политика на страната съгласно предписанията на Пакта за стабилност и растеж. Очертан е и пътят към изпълнението на Маастрихтските критерии за членство в Еврозоната.

Документът отразява приоритетите и насоките, заложени в Управленската програма на правителството, Националната стратегическа референтна рамка, Националната програма за реформи, Пактът за социално-икономическо развитие, както и текущите тенденции в развитието на националната икономика и ключовите параметри на бюджетната политика.

Макроикономическите прогнози, които изграждат сценария за развитието на българската икономика в , отразяват последните актуализации на отчетните данни и очаквания на правителствени и водещи неправителствени звена за икономически анализи и прогнози, както и на международните финансови институции.