По време на празничното пазаруване по Коледа и Нова година недобросъвестни търговци ни пробутват стоки с изтичащ срок на годност. Те разчитат на приповдигнатото настроение на хората и тяхната склонност да похарчат повече пари.

Друга нелоялна практика регистрирана от Комисията за защита на потребителите (КЗП) по време на празници е пускането на продукт в промоция в ограничени количества, който се рекламира масирано, но когато потребителят отиде в магазина, се оказва, че точно той липсва.

Любезен консултант може да предложи подобен продукт, с близки качества и цена, които обаче се различават от тези на рекламирания. Оказва се, че потребителят е привлечен от атрактивна стока на добра цена, а може да си тръгне с алтернативна, която не отговаря напълно на неговите потребности, предупредиха от КЗП.

Друга примамлива оферта на търговците в навечерието на празници е при пазаруване от даден магазин над определена стойност, клиентът да получи подарък или да има възможност да закупи продукт на преференциална цена, който обаче понякога липсва, но това става ясно едва на касата или на изхода на обекта.