Стъклен мост ще води туристите в Царевец. Уникалното съоръжение ще бъде направено от материал с висока якост и ще издържа дори транспорт на товари. Проектът вече е готов, похвалиха се вчера от администрацията във Велико Търново.

Атрактивният мост ще бъде осветен през нощта по ефектен начин, съобщи в. "Стандарт". Туристите иначе ще стъпват направо върху стъклото, за да могат да виждат огромната пропаст,която е разделяла крепостта от останалата част на града. Съоръжението се изгражда по подобие на мост в австрийския град Грац.

По рисунка от Ватикана пък ще се вдигат кулите на хълма Трапезица. За възстановката им ще се използват автентични изображения от Манасиевата хроника.

За градежа на знаковите църкви е изпратено копие от пергаментов ръкопис отпреди седем века. Там са изобразени сцени от смъртта на Иван Асен, син на цар Иван Александър. Той е показан на фона на сградите на хълмовете Трапезица и Царевец.

След дълги проучвания археолозите са установили точното разположение на кулите на крепостта и височината на стените.

Манасиевата хроника

е български средновековен писмен паметник, превод на Световната летопис на византийския писател Константин Манасий. Оригиналният текст е в мерена реч и се състои от 6733 стиха. Обхваща събития от сътворението на света до началото на управлението на византийския император Алексий I Комнин (1081-1118). Преводът е направен в немерена реч, в периода 1335-1345 година по заповед на цар Иван Александър (1331-1371) и има 19 добавки, свързани с българската история. Запазени са 5 преписа.