Кметът на София Бойко Борисов представи днес на станция „Сердика" новия метровлак, доставен по договор между Столична община и ОАО „Метровагонмаш", съобщиха от столичния пресцентър.

Новата метро-композиция се състои от два челни и един междинен вагон с обща вместимост 1050 пътника.

С нея метровлаковете, обслужващи пътниците на „Метрополитен", стават шест, което осигурява необходимия допълнителен подвижен състав за извършваното разширение на метрото от пл. Св. Неделя до Интерпред, съобщи Бойко Борисов по време на откриването.

Цената на метросъстава е 3.4 млн. евро и е два пъти по-евтин в сравнение с други композиции, оборудвани с техника на „Сименс", съобщава „Дарик радио".
За започнатото разширение от Интерпред до Младост 1 е необходима доставката на още 3 състава, за които ще са необходими средства в размер на още над 10 млн. евро.

От общината заявиха, че правителството вече е превело 20 млн. евро за строежа на отсечката Интерпред - Младост 1, като изграждането на отсечката от Софийския университет до Драган Цанков в едната посока е вече приключена. Трябва да се прокопае само паралелният тунел в обратна посока, съобщи директорът на „Метрополитен" Стоян Братоев.