Rio Tinto се е съгласи да продаде своето поделение за хранителните опаковки, базирано в САЩ  на  Bemis за $1.2 милиарда в брой и в акции, съобщи Marketwatch.

Съгласно сделката, Bemis ще придобие 23 операции в САЩ, Канада, Мексико, Южна Америка и Нова Зеландия, срещу което Rio ще приеме $200 милиона в акции в Bemis, а останалите пари в брой.

Bemis обяви, че сделката се очаква да приключи до края на годината, в очакване на одобрението на регулаторните и ще подкрепи печалбите разпределяни между акционерите в началото на 2010 година.

От Bemis ще финансират паричната част от транзакцията чрез левъридж заем. Компанията от опаковъчния бизнес, със седалище в Чикаго, има годишни продажби от $1.5 млрд. през 2008 г. и 4 600 служители.

"Продажбата на Food Americas е първата важна стъпка за намаляване на активите, придобити с портфейла на Alcan", считат от Rio.

Третата по големина минна компания в света закупи за $38 милиарда в брой канадския алуминиев гигант Alcan през 2007 година.

Днес акциите на Rio поевтиняват в Лондон с 3.01%, до 1 965.00 пенса, но това се дължи на натиска на спада на цените на суровините заради поскъпването на долара и опасенията за глобалното икономическо възстановяване.