Руския монополист във военно-промишления комплекс „Рособоронекспорт" е непосредствено пред сключването на договор за доставка за Китай на около 50 бойни самолета от типа Су - 33, предава EMFIS. Общата стойност на сделката е 2,5 млрд. долара. Цитиран е ежедневникът „Комерсант".

В случай, че преговорите се увенчаят с успех, това ще бъде втората по обем експортна сделка на военна техника от Русия.

По източник, близък на сделката, до края на годината ще бъдат продадени две бойни машини Су - 33 на стойност 100 милиона долара. Те са предназначени за оборудване на самолетоносач, който още е в строеж. Паралелно с това ще се тестват техническите свойства на изтребителите. Договорът трябва да бъде подписан в Пекин през декември. Изтребителите ще бъдат построени в град Комсомолск на Амур в Далечния руски Изток.

Първият китайски самолетоносач трябва да бъде готов през 2010 г. В бъдеще Китай ще развива собствена версия на Су - 33, в която ще се ползва получения от руснаците ноу-хау за технологично изпълнение.

До 2016 г. Китай трябва да завърши строителството на три самолетоносача. Ако има затруднения с разработването на собствен модел бордови изтребител, Русия ще разшири военните си доставки за източния си съсед.

Теоретично Китай е в състояние да построи собствен самолет. Там се монтират по лиценз моделите от типа J-11, които фактически са копие на Су-27СК - смята Константин Макиженко, експерт на Центъра за стратегически и технологичен анализ. Но тази машина няма да може да се преформатира в бордов изтребител. „С други думи - става дума за цената и  също за това, колко ефективен може да бъде този самолет."