Правителството на Северна Корея в поканило официално атомни инспектори от ООН на среща, на която ще се обсъжда затварянето на ядрения реактор Йонгбион, което ще е първата стъпка към цялостното разоръжаване на комунистическата държава.

Пхенян е пристъпил към това решение, след като беше гарантирано получаването на замразените фондове на страната възлизащи на $25 млн., заради които Северна Корея отказваше да приложи решенията взети на 6-странната конференция от февруари между САЩ, Китай, Русия, Япония и двете части на Корея.

Днешното изявление от азиатската страна ще е сериозен тест за страната и нейните истински намерения по отношение на февруарските договорености. Американският президент Джордж Буш междувременно е изразил загрижеността си от забавянето на трансфера на корейските пари.

Международната агенция за атомна енергия се очаква да обяви по-късно днес, че ще командирова екип от инспектори в Северна Корея, които да потвърдят, че реактора Йонгбион наистина е спрян.

Вашингтон очаква парите на Северна Корея, които бяха блокирани в банкова сметка в Макао да бъдат прехвърлени по сметка в руска банка, а след това официално да започнат сложните преговори по разоръжаване на комунистическата държава и отнемането на ядреното й оръжие.