Трансферът на севернокорейските фондове, които бяха дълго време блокирани в банка в Макао беше частично осъществен днес, съобщи японска информационна агенция. Този акт би трябвало да намали напрежението около ядрената програма на Северна Корея и най-накрая да започне разоръжаването й.

Официални лица от Северна Корея отказаха да подпишат съглашение за спиране на ядрения реактор Йонгбион и да преустанови ядрената си програма докато не получат замразените си пари от „Банко Делта Азия" намираща се в Макао.

Правителствен говорител от Макао е отказал да коментира новината с думите: „нещата се развиват толкова бързо, че е невъзможно да коментираме на този етап".

Северна Корея настоява да си вземе блокираните 25 милиона долара, преди да затвори своя ключов реактор. Русия потвърди вчера, че ще помогне за разрешаване на въпроса, който стои от февруари.

Правителствени източници в Макао, цитирани от агенция Киодо, заявиха, че трансферът от банка „Банко Делта Азия" трябва да завърши до края на днешния ден като парите ще бъдат преведени първо в американския Федерален резерв, след което ще бъдат изпратени в сметката на Северна Корея в руска банка.