Софийската стокова борса (ССБ)да стане открит публичен пазар на квоти за емисии на парникови газове. Това предлага изпълнителният директор на борсата Васил Симов.

Той обяви, че в момента ръководството на ССБ води активен диалог по възможността тази идея да се реализара на практика с МОСВ. Вече у нас са били експерти от най-голямата в света борса за парникови газове Амстердам, които са дали доста висока оценка за способността на ССБ да стане българския пазар в тази сфера.

Това решение обаче е политическо, уточни Симов. Само правителството може да реши дали квотите за тези вредни емисии ще се търгуват публично или ще се продават под масата, смята той.

От борсата отчитат 2006 г като една от най-успешните за борсовата търговия в България, като са реализирани 421 борсови сделки за над 181 млн. лева.

Най-активна част представляват нехранителните стоки от трите кръга на борсата - нехранителни стоки - 90% от обема на търговия, търговията със зърно- 8% и 1,3 % едва се пада на хранителните стоки.

Запазва се тази тенденция през годините, уточняват от ССБ.

Вече има 62 брокерски фирми членки на борсата с близо 100 брокера, които оперират на ССБ.

Основната задача на борсата си остава да дава информация за цените на стоките и да разпространява информацията за движението цените на стоките,  а не да сключва сделки- това си остава работа на брокерите, уточни Симов.

Традиционно работата се започва на по-слаби обороти в началото на годината, като най-голяма активност е имало през второто тримесечие, когато са надскочени 80 млн.лв. За първи път пикът е бил през второто тримесечие, а не както обикновено се случва през четвъртото.

За хранителните стоки най-голям пик е останало четвъртото тримесечие, заради запасяването с хранителни стоки в края на годината, като най-голям дял -21%, се пада на млечните продукти.

374 сделки, което е и най-големият дял на борсата, са сключени при горивата и смазочните масла, както и през другите години. Следват химическите продукти и едва след това са металите като обем продажби.

Брашното е отбелязало значително повишение в цената си - 50% от началото на годината.

Нараснали са и нематериалните активи на  борсата(клиенти, контрагенти ). 85 брокера са подготвени тази година на борсата, двама специализанти и един докторант по борсова търговия.

За първи път ССБ е била представена на Световния борсов конгрес в Дубай, като това е и първата българска борса изобщо представяна там.