Френската групировка за електрическо оборудване Schneider Electric обяви в понеделник, че се е съгласила да придобие американската American Power Conversion за сумата от $6.1 млрд. в налични пари или $31 за акция. Съобщението е на Reuters.

Компанията счита, че това придобиване ще я превърне в глобален лидер на пазара за критични енергийни услуги, осигуряващи непрекъснати доставки на ток на информационни центрове и производствени единици.

Schneider заявяват, че сделката се базира на пазарна стойност на придобитото предприятие в размер на $5.5 милиарда. Сливането ще увеличи ефектите на синергия между двете страни и ще допринесе съществено за повишаване стойността на компанията - с повече от $3милиарда.

Синергията се очаква да възлезе на $220 милиона, като 70% от тази цифра се очаква да бъде постигната до 2009 година.

Транзакцията ще повиши цената на акциите на Schneider Electric още от 2007 г. и се очаква сумата, изплатена по сделката, да бъде възстановена в три-годишен период. Цената по сделката представлява 30% премия на цената на акциите на 27 октомври.

Бордът на директорите на APC препоръчва акционерите да одобрят сделката, която представлявала интерес за всички страни. Директорът и главният инженер на APC, които държат 9.6% от акциите, са обявили, че ще гласуват „за" сливането.

Schneider твърдят, че ще финансират сделката чрез плащания в наличност, чрез заеми и чрез увеличение на капитала на обща стойност от 1.2 милиарда евро. Това трябва да стане до 2007 г.

"Придобиването е стратегически ход за компанията. То ще ни позволи да заздравим позицията на Schneider Electric в бързо нарастващия сегмент на същинския ни бизнес: електроразпределението", гласи изявлението на Жан-Паскал Трикоре, главен изпълнителен директор на Schneider Electric.

"Очакваме транзакцията да създаде значителна стойност чрез обединяване на силните страни и на двете компании. Тъй като познаваме този сектор от системите MGE UPS, сме уверени, че ще можем да постигнем това", добавя той.

Изпълнителният директор на APC отвръща, че сливането ще създаде отлична стойност за акционерите, а репутацията на Schneider Electric е на международен лидер в тази индустрия.

Финансови съветници на Schneider Electric са Lazard and Merrill Lynch & Co., а юридическите услуги се осигуряват от Cravath, Swaine & Moore LLP.

Goldman Sachs & Co. е финансовият съветник на създадената през 1981 г. APC.