След емблематичното поглъщане на англо-холандския стоманен концерн Corus в началото на седмицата, индийската Tata Steel проверява възможностите да листва в Лондон глобални депозитарни разписки (GDR), за да поеме последиците от покупката за 6.7 млрд. паунда.

С подобно начинание могат да се съберат стотици милиони стерлинги и да се облекчи сериозната кредитна тежест, която легна върху Tata, за да се гарантира англо-холандската компания, коментира Telegraph. Индийският концерн работи с инвестиционните банки Merrill Lynch и Morgan Stanley върху серия финансови опции.

Акциите на Tata Group вчера паднаха почти с 11 пенса. Инвеститорите бяха загрижени, че офертата от 608 пенса за акция надхвърля потенциала на индийците.

След тримесечна надпревара с бразилския стоманен гигант CSN, Tata Steel спечели Corus по време на осем-часов аукцион, свършил малко след полунощ в сряда.

Поглъщането почти чудодейно преобрази стойността на акциите на Corus; преди четири години те струваха по-малко от 20 пенса. Френетчиното наддаване от последните месеци отразява факта, че Corus е последния свободен играч в бързо консолидиращата се европейска черна металургия.

Мутхураман, управителният директор на Tata Steel, е потвърдил, че компанията ще търси серия „финансови инструменти", преди да вземе решение за набиране на средства на борсата.