Цената на петрола продължи покачването си от рекордно ниските стойности, след като седмичните запаси на дестилатни горивав САЩ се оказаха по-ниски от очакваното.

Американският лек суров петрол се покачи с 29 цента до ниво $58.15за барел, след като в четвъртък достигна невижданото от миналата година дъно на $57.22 за барел. Лондонският Брент петрол се покачи с 24 цента до $59.00за барел.

Цената на суровината направи рали, след като докладът за седмичните запаси от горива в САЩ включително и за отоплителни нужди, показа понижение с -1.6 млн. барела само за последната седмица. Прогнозите бяха за слабо покачване на резервите.

Реакцията на пазара остана „сподавена" тъй като общите количества на суровината остават с около 18% по-високи от година по-рано, докато резервите на петрол се покачиха с цели 2.4 млн. барела.

Слабото потребление на дестилатните горива е свързано с нетипично топлата есенв Северна Америка както и в следствие на прогнозите за доста мека зима. Цената на петрола може да остане под натиск докато ОПЕК не реши, кога ще направи понижение в дневните си добивни нива. Очакванията са, картелът да понижи доставкитес около 1 млн. барела дневно.

ОПЕК все още не може да реши дали да направи понижението с 1 млн. барела дневно от официалния си добив от 28 млн. барела или от реалния, който обаче е бил 27.5 млн. барела през септември. Според непотвърдена информация, обмисля се извънредна среща на Организацията през ноември във Виена.