Кредитната агенция Standard & Poor's намалява рейтинга на повече от 8,000 свързани с американския ипотечен пазар ценни книжа с номинална стойност над 534 милиарда долара, съобщава CNN Money.

Компанията е сигнализирала, че е намалила или може да намали оценката за риска на комплексни облигации за $534 млрд.

Засегнати са 6,389 транзакции на ипотечни облигации (residential mortgage-backed securities, RMBS) на стойност 270.1 млрд., издадени в периода между януари 2006 и юни 2007 и след това превърнати в колатерализиран дълг.

На други 263.9 млрд. от колатерализиран дълг в ABS (ценни книжа, обезпечени с друг финансов актив) също е поставена негативна оценка.

Изявлението си S&P направи снощи след затварянето на търговията на Уолстрийт, в следствие на което фючърсите на S&P паднаха с 16%, а Nasdaq сигнализира за негативен старт днес.

Германският Spiegel припомня, че до този момент банките са обезценили ценни книжа на стойност около 90 млрд. долара. Кризата още не е отшумяла и банките тепърва ще трябва да минават към другата глава от историята, заявили са от S&P.

Според изчисленията на кредитната агенция, понижението на рейтинга ще доведе до загуби за глобалните финансови институции в размер на 265 милиарда долара.

По-големите банки на Уолстрийт могат да излязат сухи от потопа на загубите, защото до голяма степен са очистили балансите си. Кризата може да се пренесе в САЩ върху  регионалните банки и12те ипотечни банки, обединени в системата на Federal Home Loan. Някои банки в Европа и Азия, които досега не са правили обезценки на активи, също могат да бъдат ударени.

Т.нар. вторични ипотеки се развиха в проспериращ пазар от юни 2003, когато тогавашния шеф на Федералния резерв Алан Грийнспан намали водещата лихва в страната до 1%, след което много хора се втурнаха да теглят ипотечни кредити, без да се замислят, че след това ще трябва да ги изплащат при по-високи лихви.

Само през изминалите две години финансовите организации на САЩ са дали ипотеки за 3200 милиарда долара - от които 20% на неблагонадеждни клиенти.

Рейтингите, които агенциите присъждат на ценните книжа, представляват стандартизирана оценка на риска от фалит респ. вероятността за точно и цялостно изплащане на дълга. Оценката се дава от рейтингови агенции като Standard & Poors's, Fitch или Moody's. „Бележките" варират от „AAA" до „D" и играят решаваща роля за функционирането на пазара. Мощта и дейността на рейтинговите агенции, върху които почти не се оказва контрол, напоследък остро се критикува.