ЕП прие нов законодателен текст относно правилата за извършване на въздухоплавателни услуги, благодарение на който пътниците ще могат да виждат ясно колко точно трябва да платят за своите самолетни билети.

Крайната цена трябва винаги да се посочва по ясен начин и да включва всички тарифи, данъци и допълнителни такси, които се прибавят към билета и които могат да се предвидят към момента на публикуването.

Европейският парламент прие без поправки на второ четене общата позиция на Съвета относно правилата за извършване на въздухоплавателни услуги в ЕС. Това стана, след като Съветът включи в крайния текст всички важни поправки на Парламента от първото четене.

По време на дебата в ЕП на 8 юли докладчикът Arunas Degutis (АЛДЕ, Литва) и другите изказали се депутати подчертаха, че новият регламент допринася за установяването на прозрачни и справедливи цени на самолетните билети.

Според членовете на ЕП потребителите имат право да знаят реалната цена на билета, който ще закупят, включително допълнителните такси и тарифи.

Новият регламент разглежда лицензирането на въздушните превозвачи, въвежда по-строги изисквания към финансовата стабилност на авиокомпаниите и практиката за мокър лизинг на въздухоплавателни средства (извършване на полет със самолет и екипаж, които принадлежат на друга компания).

По-строгите правила относно финансовата стабилност на въздушните превозвачи целят да гарантират правата на потребителите, ако авиокомпанията фалира.