Япония обяви преди минути, че ще наложи санкции на Северна Корея заради „дързостта" да направят тест с ядрено оръжие в понеделник. От своя страна Северна Корея пък заяви, че може да продължи с подземните опити.

Информационната агенция на Северна Корея KCNA повтори още веднъж, че налагането на санкции от Западните страни, ще бъде разглеждано като обявяване на война.

Шефът на Японския кабинет Шиозаки е заявил, че новите санкции ще са доста по-строги от тези, които бяха наложени след опитите на комунистическата държава с балистични ракети преди няколко месеца.

„Япония е най-засегната от безразсъдните действия на Северна Корея и затова ние първи трябва да наложим санкции", това беше коментара на Шиозаки днес.

Токио лобира пред ООН за налагане на санкции и от организацията над Пхенян, но не се предвижда подобно решение до края на седмицата. Повечето страни са изразили консенсус по отношение налагането на санкции с изключение на Русия и Китай, които са най-големите търговски партньори на Северна Корея.

Комунистическата страна поддържа армия с численост от 1.2 млн. души, въпреки изключително ниския жизнен стандарт на населението. От там днес обявиха, че решението дали ще има нови ядрени тестове, зависи от  най-вече от Вашингтон.