До края на тази седмица в Sotheby"s ще бъде проведен онлайн аукцион за състезателно Ferrari 550 GT1 Prodrive, произведено през 2001 г., предаде CNBC. Прогнозата е, че неговата цена е между 3,9 и 5 млн. долара и, ако очакванията се сбъднат, ще се превърне в най-скъпия автомобил, продаван по интернет, в историята.

Общо произведените бройки от този модел болид на Ferrari е дванадесет, като конкретният екземпляр, който е втората направена кола и е със сериен номер CRD #02/2001, може да се похвали с две първи места във ФИА ГТ през 2003 и 2004 г. Това е и последният автомобил на компанията, който успява да спечели 24-те часа на Льо Ман с V12 двигател, а от 49 състезания, в които е участвал, е качил пилотите на стълбичката петнадесет път. Като цяло дванадесетте коли имат над 50 победи в международни състезания.

Продаваният автомобил е използван за състезания до 2005 г., след което става собственост на Care Racing Development, а Masters & Peter Auto Historic ѝ извършват основен ремонт, така че тя ще бъде доставена на новия си собственик готова за състезания.

Кризата не намалява поръчките на Ferrari

Кризата не намалява поръчките на Ferrari

Компанията вече възстанови производството

Причината за лимитираната серия е, че автомобилите са направени като доработка от британската Prodrive Group на основата на Ferrari 550 Maranello и, както показва историята им, са създадени за състезания по издържливост. Оригиналният 5,5-литров двигател на Ferrari е заменен с 6-литров V-12 агрегат, който е свързан с шестепенна секвенциална ръчна трансмисия Xtrac. Окачването, разбира се, също е подобрено.

В сравнение с конвенционалните Ferrari 550 Maranello, 550 GT1 Prodrive е значително олекотен, като от него са отнети 550 килограма. За целта каросерията и аеродинамичността на колата са преработени и оптимизирани от бившия дизайнер на болиди за Формула 1 в McLaren Питър Стивънс.

През последните години цените на класическите спортни и състезателни автомобили и особено на Ferrari започнаха да нарастват и все повече колекционери са склонни да дадат шест и седемцифрени суми, за да се сдобият с такива. От началото на годината на аукциони бяха продадени колекционерски автомобили на стойност 711 млн. долара, което е спад на годишна основа, но само от 8% - т.е. значително по-малко от пазара на конвенционални коли.

Освен Ferrari 550 GT1 Prodrive, в Sotheby"s се предлага и светложълто Ferrari 275 GTB/4 от 1967 г., чиито дизайн е дело на основаната от Серджо Скалети Carrozzeria Scaglietti, които също създават емблематичния външен вид на цяла плеяда модели на Ferrari от 1950 г. до края на 60-те. Нейната прогнозна цена е до 2,75 млн. долара.

Моторите на Tesla правят класическите модели на Ferrari и BMW по-бързи и еко

Моторите на Tesla правят класическите модели на Ferrari и BMW по-бързи и еко

Електрификацията на класическите автомобили: Нов живот за тях или поругаване

Малко по-евтина от нея е Pagani Huayra, която също ще се разиграе на търг. Автомобилът, произведен през 2014 г., се очаква да достигне цена от 2 млн. долара.

Настоящият рекорд на за най-скъпа кола, продадена онлайн, също се държи от Ferrari, след като на 7 август Ferrari 275 GTB Long Nose беше изтъргувано за 3,08 млн. долара на аукцион, проведен от Gooding & Co.