Икономическият шок, произхождащ от пандемията, почти не намалява търсенето за спортните автомобили на Ferrari, които са сред най-скъпите на пазара. Поръчките остават "силни", въпреки заразата и 7-седмичното затваряне на италианските заводи, казват от производителя, цитирани от Bloomberg.

През първото тримесечие доставките са се повишили с 5 процента. Заради затварянето на заводите обаче, 2 000 автомобила не са били произведени, посочи главният финансов директор Антонио Пика Пикон. Заради това производителят намали и прогнозата за печалбата през 2020 г. Компанията все пак очаква възстановяване през второто полугодие, а акциите реагираха с 1,5 процента покачване.

Анализаторът на Bloomberg Майкъл Дийн сочи в свой доклад, че предходната криза е показала, че търсенето ще остане стабилно.За да възстанови нивата на производство, Ferrari може да поиска от служителите да работят и в събота, както и да намалят летните си отпуски. Производството в Маранело и Модена вече започна отново.

Италианското правителство, водено от премиера Джузепе Конте, предприема първи стъпки за постепенно отваряне на икономиката след почти два месеца на почти пълна блокада.

Сега Ferrari очаква възстановяването през второто полугодие да доведе до по-бързо нарастване на приходите и печалбата, отколкото през същия период на миналата година.

През 2019 г. компанията представи пет нови модела, включително Roma Coupe с двигател с мощност 620 к.с. Новите модели покачиха продажбите до над 10 хил. за 2019 г. за първи път в историята. През първите три месеца на годината италианската компания е доставила 2 728 автомобила.

За периода печалбата преди данъци, лихви, обезценки и амортизация е €317 млн., а продажбите възлизат на €932 млн.