Компанията BMW планира пускането на хибриден супер автомобил. В моделната гама на германската марка той ще заеме място на сегашния i8. Подобен автомобил може да се появи на пазара през 2023 г., като в разработката му участва подразделението M Performance, пише Autocar. 

Автомобилът ще получи хибриден силов агрегат, в който ще включва бензинов мотор с 6 цилиндъра и електрически двигател. Сумарната мощност на задвижващата система ще бъде около 700 конски сили, като в основата на модела ще бъде карбонова конструкция. 

Що се отнася до BMW i8, в момента на пазара са обновените версии на купето и роудстъра от този модел. Те се задвижват от хибриден агрегат, в който влизат 1,5-литров бензинов турбомотор с 231 к.с. и електрически двигател със 143 конски сили. Само на електричество хибридните i8 минават до 54 км, като ускоряват от 0 до 100 км/ч за 4,2 секунди. 

Плановете на BMW предвиждат до 2025 г. пускането на 12 нови електрически модела. Паралелно с тях компанията работи и върху нови хибриди, които ще се зареждат от електропреносната мрежа.

Още през тази година BMW готви и активна фаза на изпитания за безпилотни коли с 4-о и 5-о ниво на автономност, при които автомобилът може се движи без никаква намеса на шофьора.