Автомобилният гигант BMW възнамерява да сложи окончателен край на автомобилите с ръчни скорости. Това заяви Франк Вебер - член на борда на директорите в компанията,цитиран от световните автомобилни медии.

Според експерта краят на ръчните трансмисии в автомобилите на марката наближава бързо, включително и в най-мощните M модели.

BMW ще продава автомобили директно на потребителите в Европа от 2024-а

BMW ще продава автомобили директно на потребителите в Европа от 2024-а

Търговците на дребно ще останат точката за контакт на клиентите , ще получават фиксирана комисионна

"Продажбите на колите с ръчни скоростни кутии не оправдават разходите за разработка. Ако искате ръчен M модел, трябва да си го купите сега. Това са забавни коли, но нека бъдем честни, продажбите на коли с ръчни скорости са все по-малко, така че просто няма смисъл да ги произвеждаме повече", заяви Вебер.

Снимка 639552

Източник: BMW

Представителят на германската автомобилна компания не уточнява точна дата, когато BMW ще се откаже изцяло от всичките си коли с ръчни скоростни кутии, но според източници от автомобилната марка това вероятно ще е скоро.

Търсенето на модели на BMW с ръчна скоростна кутия се оказа донякъде по-силно от очакванията в САЩ през 2023 година. Въпреки че отвъд океана карат масово автомобили с автоматични скоростни кутии, напоследък има търсене и на коли с ръчни скорости - предимно от страна на автомобилни състезатели, любители на високите скорости и авто експерти.

Около 20% от всички продажби на M3 и M4 на BMW в САЩ, както и над половината от продажбите на M2 през миналата година са с ръчни трансмисии.

Този щат забрани на Porsche да продава 911 с ръчна трансмисия

Този щат забрани на Porsche да продава 911 с ръчна трансмисия

Заради регулациите за шум, обновени за последно през миналия век