Автомобилната компания Tesla много би искала хуманоидният й робот Optimus да се включи в строежа на електромобили. Той все още не може да прави това, но преди броени часове Мъск сподели видео, в което се вижда как роботът може да сгъва дрехи. Това може би е само началото.

Другите автомобилни компании вероятно няма да изостанат от може би зараждащата се тенденция. Нещо повече - BMW Manufacturing е подписала споразумение за партньорство със стартиращата компания за роботика Figure. Идеята е внедряване на хуманоидни роботи в съоръжението на производителя на автомобили в САЩ за изпълнение на физическа работа във фабриките.

Това е първата търговска сделка, подписана от стартъпа Figure, откакто е основан през 2022 г. Въпреки че компанията не разкри колко роботи ще използва BMW, партньорството ще започне с ограничени бройки и ще се разшири, ако са постигнати целите за ефективност, според Брет Адкок, главен изпълнителен директор на Figure.

Хуманоидните роботи ще бъдат разположени в производствено съоръжение BMW в Спартанбърг, Южна Каролина, най-големият износител на автомобили в САЩ, в който в момента работят 11 000 души. Те ще бъдат интегрирани в производствените процеси, включително цеха за каросерии, ламарина и склад през следващите 1-2 години, след като бъдат обучени да изпълняват специфични задачи.

"Роботът е проектиран така, че да е безопасен за хората", увери Адкок.

Хуманоидните роботи, със софтуер, базиран на изкуствен интелект, получавт огромен интерес от страна на инвеститорите, защото имат потенциала да се движат в широк диапазон на движение и да се научат да изпълняват нови задачи като хората. Използваните в момента роботи обикновено са създадени за специфични задачи и не е ясно дали по-гъвкав робот, способен да изпълнява повече дейности ще се окаже жизнеспособен в реална среда.

Figure събра 70 милиона долара от инвеститори миналата година при оценка от над 400 милиона долара.