Въвеждането на "черни кутии" в автомобилите ще повлияе и на цените на застраховaтелните полици. Това прогнозира пред БНР Константин Велев, председател на Асоциацията на българските застрахователи. 

От тази седмица "черните кутии" вече са задължителни за всички нови модели автомобили в Европейския съюз. Устройствата, които регистрират всичко, което се случва по време на движение са свързани с въздушните възглавници и записват данни за скоростта, спирачния път, местоположението на автомобила и работата на електронните асистенти. Те ще бъдат поставени под скоростната кутия, между двете предни седалки.

"Гражданска отговорност" поскъпва, колко ще плащаме през 2022 година?

"Гражданска отговорност" поскъпва, колко ще плащаме през 2022 година?

Сравнителен анализ показва ръст на цената от над 10% на годишна база

Константин Велев обясни, че "черните кутии" ще действат дисциплиниращо за рисковите водачи. И поощряващо за съвестните:

"Ако тези устройства станат масови, няма как данните, които показват, да не бъдат отчитани, съответно и в застрахователната премия. 60% от водачите в България не правят нарушения. Такива устройства за тези водачи ще доведат до намаляване на застрахователната премия. Отчита се такъв дисциплиниращ ефект".

Тъй като "черни кутии" има вече в по-новите модели, практиката вече е показала, че от тях има полза:

"Възникна такова съмнение, че водачът не ни казва истината. Използвахме такива данни и отказахме плащането".

Засега застрахователите не възнамеряват да задължават водачите на старите коли да си слагат "черни кутии", обяснява Константин Велев:

Най-големите застрахователи у нас: Кои са лидерите при "Гражданска отговорност" и "Каско"?

Най-големите застрахователи у нас: Кои са лидерите при "Гражданска отговорност" и "Каско"?

Една от българските компании продава повече полици навън, отколкото у нас

"И в България някои от компаниите обсъждаха такива вариант, но никоя не стигна до там да задължава клиентите си да монтират такива устройства".

Председателят на Асоциацията на българските застрахователи казва, че заради европейския регламент, ще е нужна и промяна в българското законодателство.

"Би трябвало това нещо първо да се уреди от гледна точка на наказателния процес, защото ако реферираме към случая от онзи ден (катастрофата в София на 5 юли - б.р.) преди всичко тези данни са необходими първо на разследващите органи, след това вече и на застрахователите. Но трябва да бъде уредено и в наказателния и в гражданския процес ползването на тези данни като доказателствено средство".

Какво точно записват "черните кутии"?

Устройствата с електронен чип записват данните от автомобила като скорост на движение, фаза на ускоряване или спиране, индикатор за поставяне на предпазен колан, използване на мигач, сила на сблъсък, обороти на двигателя и наклона на дадено превозно средство за последните 5 секунди преди катастрофата.