Дания предложи забрана за продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили от 2030 г. и хибридни модели от 2035 г. Страната се присъедини към международните усилия за насърчаване на изцяло електрическите превозни средства, чиято цел е намаляване на замърсяването на въздуха и борба с изменението на климата, пише Reuters.

В миналото датското правителство бе остро критикувано, тъй като реши да увеличи данъка върху електрическите автомобили през 2016 г., което срина почти до нула продажбите на нови електромобили.

След срива на Tesla, Дания отново обича електромобилите

След срива на Tesla, Дания отново обича електромобилите

Страната ще продължи да насърчава възобновяемата енергия

Сега обаче датските власти са решени да последват примера на нарастващ брой държави и да забранят замърсяващите превозни средства, насърчавайки електромобилите.

"Това е голяма амбиция, която ще бъде трудно постижима. Но точно затова трябва да опитаме", каза пред парламента датският премиер Ларс Локе Расмусен.

Планът изисква парламентарното одобрение, за да се превърне в закон и ще бъде представен в парламента през следващата седмица.

Край на продажбите на бензинови и дизелови коли до 2030 година, препоръчва доклад

Край на продажбите на бензинови и дизелови коли до 2030 година, препоръчва доклад

За да бъде постигната поставената в Парижкото споразумение цел

Великобритания и Франция обещаха да забранят продажбите на нови бензинови и дизелови автомобили от 2040 г. в ход, който би могъл да засегне богатството на петролните производители и да промени коренно автомобилната индустрия.

Световните производители на автомобили работят усърдно, надпреварвайки се да се адаптират към напълно новия свят на електромобилите.

В Норвегия електромобилите надминаха по продажби за година колите на бензин и дизел

В тази страна електромобилите надминаха по продажби колите на бензин и дизел

За първи път

В Швеция продажбите на електрически автомобили съставляват повече от 7% от всички продажби на нови автомобили, а повече от половината от всички нови автомобили в Норвегия са електрически или хибридни автомобили.

Кметовете на няколко големи столици - Париж, Мадрид, Мексико Сити и Атина заявиха, че планират да забранят дизеловите автомобили в градските центрове до 2025 г., докато Франция има за цел да сложи край на продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили до 2040 г.

Словения забранява новите коли на бензин и дизел от 2030 г.

Държавата от Източна Европа, която забранява колите на бензин и дизел

Те ще бъдат заменени от електромобили, хибриди и превозни средства на газ

Дания, люлка на вятърната енергия, има за цел да се откаже напълно от изкопаеми горива до 2050 г.

През 2017 г. Volvo се превърна в първия голям автопроизводител, който постепенно премахва автомобилите, задвижвани единствено от двигател с вътрешно горене. Шведската компания обяви, че всички нейни модели, пуснати след 2019 г., ще бъдат електрически или хибридни.