Словения забранява регистрацията на нови дизелови и бензинови автомобили след 2030 г. Това предвижда нова стратегия на правителството на източноевропейската държава за алтернативните горива в транспортния сектор.

Според стратегията общият въглероден отпечатък на всеки автомобил трябва да бъде по-малък от 50 грама въглероден диоксид на км. На тези изисквания в момента отговарят само електромобилите и хибридите.

5 години по-рано, от 2025 г., словенците ще могат да регистрират само автомобили с въглероден отпечатък под 100 г въглероден диоксид на км.

"Това ще насърчи разпространението на електрически задвижвани превозни средства, хибридни превозни средства и превозни средства, използващи изкопаеми горива, които имат значително по-малко отрицателно въздействие върху околната среда, отколкото превозните средства, които използваме днес", заяви правителството.

Стратегията предвижда и изграждането на инфраструктура за превозни средства, работещи с алтернативни горива, включително разширяване на сегашната мрежа от зарядни станции от 227 на 1200 до 2020 г., 7000 до 2025 г. и 22 300 до 2030 г.

Словения е поредната държава в света и първата в Източна Европа, която забранява колите на бензин и дизел. Подобно ограничение ще влезе в сила в Норвегия, Франция, Германия, Великобритания, Индия през следващите 10-15 години.

Австрия, Дания, Ирландия, Япония, Холандия, Португалия, Южна Корея и Испания са определили официални цели за продажбите на електромобили.

За да постигнат заложените цели за емисиите, словенските власти очакват около 17% от леките коли в Словения или 200 000 автомобила да бъдат или електрически, или хибридни до 2030 г.

Правителството си е поставило за цел 12% от микробусите и малките камиони ще бъдат електрически до 2030 г., както и че 1/3 от всички автобуси да използват природен газ и 12% от тежкотоварните камиони ще се движат на втечнен природен газ.

Словения планира да изгради инфраструктура в пристанището на Копер до 2025 г., за да позволи на всички кораби достъп до батерии и природен газ.

Според официалната статистика в края на 2016 г. в страната са регистрирани близо 1.47 млн. превозни средства, което е с 2% повече от предходната година, от които 1.097 млн. са пътнически автомобили.

53% от леките автомобили използват бензин, 46% дизел, а 1% втечнен природен газ. Броят на хибридите се е увеличил с 40%, а на електромобилите - с 59%.