Концернът Fiat Chrysler Automobiles (FCA) ще вземе активно участие в разработването и производството на нов вид градски транспорт - така наречените летящи автомобили с възможности за вертикално излитане и кацане. Това съобщава пресслужбата на американско-италианския автомобилен производител.

FCA постигна окончателно споразумение с базираната в Калифорния Archer, която възнамерява да представи първия си самолет с електрическо задвижване тази година.

Къде са ни летящите автомобили?

Къде са ни летящите автомобили?

Hyundai и Uber са поредните, които искат да направят мечтата реалност

Съдейки по единственото изображение, новият летателен апарат ще бъде компактен конвертоплан с шест ротационни винтови двигателя, които създават повдигане при вертикално излитане и действат като тягови единици по време на хоризонтален полет. Максималната скорост на летящата кола ще бъде 240 км в час, а обхватът на полета без презареждане на батериите ще бъде до 100 километра.

Благодарение на партньорството с FCA, Archer ще получи достъп до развитата верига за доставки на автомобилния гигант, относително евтини композитни материали, както и техническо и дизайнерско ноу-хау. В момента специалистите на Archer и FCA вече обединиха усилията си за създаване на елементи от кабината на летателния апарат.

Партньорите ще произвеждат летящи автомобили в големи количества. По предварителни данни серийното производство е планирано за 2023 година.

Chrysler може да остане в миналото след сливането на Peugeot и Fiat

Една марка вероятно няма да оцелее след създаването на четвъртия най-голям автомобилен производител

Обединената компания ще носи името Stellantis, а последното препятствие пред сливането ще бъде преодоляно днес

FCA не е единствената автомобилна компания, която се интересува от разработването на нов вид транспорт. Например, през 2019 г. Hyundai създаде специално отделение за летящи автомобили, припомня autonews.ru.

Негов лидер беше Шин Джевон, който преди това правеше аеронавигационни изследвания в НАСА в продължение на около 30 години. Тогава компанията отбеляза, че скоро услугата за въздушно такси ще се превърне в една от най-важните транспортни системи, която ще намали натоварването на пътната мрежа в най-големите градове в света. Широка гама от летящи машини са планирани за производство през 2028 година.