Германската компания Schmid GmbH, базирана в малкия град Трайхинг, преобразува класическия руски всъдеход LADA Niva Legend (бивша LADA 4 × 4) в пълноправен електрически автомобил.

Основата на проекта е специално разработен комплект от възли и части Elantrie, който според германския стартъп позволява почти всяка кола да бъде електрифицирана, пише autonews.ru.

Снимка 543475

Източник: Elantrie.com

Например в случая с  Лада Нива вместо 1,7-литров бензинов двигател е монтиран електрически силов агрегат с мощност 65 киловата или 85 конски сили. батерия с капацитет 30 кВтч, както и 220-волтов контакт за зареждане, който се намира в багажника.

Създателите на електрическото возило твърдят, че колата може да измине 300 км без презареждане, но специалисти смятат, че реалнияj автономен пробег ще бъде доста по-малък.

Батерията, инсталирана в рамките на проекта, може да издържи 9 хиляди цикъла на зареждане (според грубите оценки това ще бъде достатъчно за около 25 години), а ако е напълно заредена, тогава може тя може да къща за един ден, и дори след това машината ще има енергия за едно кратко пътуване.

АвтоВАЗ обяви кога ще произвежда Lada хибрид и електромобил

АвтоВАЗ обяви кога ще произвежда Lada хибрид и електромобил

Руски коли на метан, хибриди и изцяло електрически модели на пазара до 2028 г.

На официалния си сайт компанията е публикувала изчисления, според които се оказва, че собствениците на електрическата Lada Niva ще могат да спестят около 2000 евро от гориво годишно. Също така Schmid GmbH припомни, че "зелените" автомобили не са облагани с данък в страната от 10 години.

Германската компания не разкриват цената на комплекта Elantrie, но според тях преобразуваната електрическа Niva ще струва на купувача 19 990 евро.