Honda Motor изтегля повече от 4,5 милиона автомобила поради дефект на горивната помпа, който може да увеличи риска от повреда на двигателя или спиране по време на движение, съобщават световните агенции.

Първоначално информацията беше само за 2,5 млн. засегнати коли в САЩ.

Според документите, публикувани от Националната администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA,) детайл, влаган в автомобилите Acura и Honda от 2017 до 2020 г., е неправилно формован. Това създава риск от деформация, която може да повреди цялата горивна помпа.

Toyota изтегля над 1 млн. коли по цял свят заради въздушните възглавници

Toyota изтегля над 1 млн. коли по света заради опасен проблем - кои са моделите

Втората лоша новина за производителя в рамките на седмица удари и по цената на акциите му

Honda твърди, че до момента не е получила никакви съобщения за катастрофи или наранявания, свързани с този проблем. В същото време, над 4000 гаранционни ремонта са се наложили именно заради дефекта.

Автомобилният производител обяви, че ще замени безплатно горивните помпи за всички засегнати автомобили, като първата партида уведомителни писма за собствениците ще бъде изпратена през февруари. Причината - няма достатъчно налични части, за да започне масова подмяна веднага.

Проваленият план на Honda за достъпен електромобил

Проваленият план на Honda за достъпен електромобил

Разходите на компанията възлизат на над $800 милиона

Става дума за различни модификации на Honda Accord, Civic, Clarity, CR-V, HR-V и ред други, както и модели на Acura.

По-рано тази седмица NHTSA и Honda обявиха и изтеглянето на повече от 106 000 хибридни автомобила CR-V от периода 2020-2022 г. поради риск от късо съединение или прегряване при катастрофа.