Автомобилният гигант Toyota Motor обяви, че изтегля от пътищата по цял свят общо 1,12 млн. автомобила заради проблем с въздушните възглавници, предаде "Ройтерс". Установено е, че при късо съединение в един от сензорите те може да не сработят при катастрофа.

Става дума за произвеждани между 2020 г. и 2022 г. бройки от моделите:

  • Avalon
  • Camry
  • Corolla
  • RAV4
  • Lexus ES250
  • Lexus ES300H
  • Lexus ES350
  • Lexus RX350 Highlander
  • Sienna Hybrid

По-голямата част - 1 млн. автомобила, са били продадени в САЩ.

Toyota продава дял от основния си автомобилен доставчик за $4,7 милиарда

Toyota продава дял от основния си автомобилен доставчик за $4,7 милиарда

Това е нова стъпка, свързана с увеличаването на производството на електрически превозни средства

Проблемен е сензор, който блокира фронталната въздушна възглавница на мястото до шофьора в случай, че е засече, че там не седи възрастен с нормални ръст и тегло, а например дете в собствено подсилено столче или е поставен багаж.

От една страна, това намалява рисковете за живота на тези, които заради ниския си ръст може да се окажат прекалено близо до еърбега при удар. От друга, така се намаляват и ремонтните разходи. Оказва се, обаче, че при дефект сензорът може тотално да блокира работата на въздушните възглавници.

От февруари ще започне известяването на собствениците на засегнати автомобили.

Само ден по-рано Toyota бяха принудени да спрат всички доставки от подразделението си за малки градски автомобили Daihatsu, след като стана ясно, че години наред краштестовете са били манипулирани. Засегнати са цели 64 модела, продавани на най-различни пазари под най-различни брандове.

Daihatsu спря всички доставки след скандал

Позната у нас японска марка автомобили спря всички доставки

Подразделението на Toyota е манипулирало резултатите от тестовете за безопасност

Японското министерство на транспорта се закани да накаже сериозно Daihatsu, като може да се стигне даже до отнемане на лицензи.

Производството е спряно, като всеки месец без нови коли от Daihatsu означава 120 000 бройки и почти 1,7 млрд. долара приходи по-малко за Toyota. Според "Ройтерс" ще пострадат сериозно и над 8-те хиляди фирми, които доставят компоненти за производителя само в Япония.

Така акциите на групата се сринаха с 4% за ден.