Японската компания Honda е взела решение да се откаже от използването на дизелови двигатели. Това съобщава Reuters, позовавайки се на представител на автомобилния производител. Очаква се дизеловите мотори да не бъдат монтирани на тези японски автомобили от 2021 година.

В бъдеще Honda ще залага на автомобили с електрическо задвижване. Съгласно плановете на компанията до 2030 година екологично чистите автомобили ще представляват две трети от всички модели на марката. Освен това до 2025 година всеки модел на Honda, който се продава в Европа, ще има електрическа версия.

Снимка 432128

Източник: Honda

На последното автомобилно изложение във Франкфурт Honda представи първия си сериен електрически автомобил, Honda e. Автомобилът скоро ще излезе за продажба в Европа на цена от 29 хиляди евро. Honda вече обяви началото на приемането на поръчки за електромобила.

Той е оборудван с електромотор, който е монтиран на задната ос. Новият модел ще се предлага на клиентите в два варианта. Honda e ще се предлага с мощност 136 конски сили. Също така на купувачите ще имат на разположение електромотор с мощност 150 конски сили. Ускоряването до първите сто км/ч и в двете версии отнема около 8 секунди.

През септември концернът Daimler, който произвежда марката Mercedes-Benz, обяви, че вече няма да разработва нови двигатели с вътрешно горене. Сега автомобилният производител възнамерява напълно да се концентрира върху работата в областта на електрическите системи, зелените захранващи агрегати и батериите. Неотдавна концернът представи редица лекотоварни превозни средства, камиони и автобуси, работещи само на електричество.