Кражбите на автомобили в Германия отново се увеличават. Това е резултатът от проучването "Федерална картина на ситуацията на престъпността с моторни превозни средства 2022" на Федералната служба на криминалната полиция (BKA), пише auto-press.net.

През миналата година са откраднати 14 611 автомобила, което е с 19,6 процента повече от предходната 2021 г.

Зачестили са и кражбите и на по-големи превозни средства. Броят на откраднатите камиони през 2022 г. е нараснал с 15,5 процента до 680 случая. Броят на откраднатите кемпери е скочил със 148 процента до 465 случая. Една от причините за това е, че все повече и повече такива превозни средства се регистрират в Германия - и предвид високата им стойност, колите са особено атрактивни за крадене.

Броят на регистрираните заподозрени в престъпления с моторни превозни средства се е увеличил миналата година с 8,2% до 17 835 души. Повечето от извършителите действат в организирани групи. Членовете им са специализирани в различните видове и области на моторните превозни средства, така че споделят помежду си кражбите, търговията и транспорта на възможни пазари за продажба.

Използват се различни начини на действие за кражба на превозни средства. Например, полицията все по-често наблюдава, че пътуващи групи престъпници проникват в няколко апартамента в един квартал за една нощ, крадат ключовете за превозни средства и след това открадват съответния автомобил (т.нар. homejacking).

Като алтернатива те използват различни технически средства. Те включват например "прехващане и удължаване на радиовръзки", които позволяват отваряне на превозни средства на по-голямо разстояние, или направата на нови автомобилни ключове с подходящия код.

При кражба на превозно средство полицията започва издирване. Миналата година по германските сигнали за откраднати превозни средства се реализираха 2565 търсения на автомобили в други страни от Шенгенската зона, което съответства на спад от 11,6 процента в сравнение с предходната година. От друга страна, броят на попаденията от германски търсения на коли, свързани с търгове за чуждестранни автомобили, се е увеличил значително, а именно с 39,5% до 2391 случая.