Днес емблематичната марка руски автомобили LADA навършва 50 години. През 1970 г. на тази дата е поставено началото на производството на автомобилите от марката, като от поточната линия на Волжския автомобилен завод (ВАЗ) в Толяти слиза първият ВАЗ-2101 "Жигули", напомнят руските медии.

От АвтоВАЗ, сегашният наследник на съветския завод коментират, че този първи модел на LADA и до днес остава най-масово продаваният в историята на цялата руска автомобилна индустрия.

Според статистиките на компанията между 1970 и 1988 г., когато се произвежда моделът, от заводите на компанията са излезли около 4,8 млн. бройки от легендарния автомобил и неговите модификации.

Друг модел привлича повече внимание обаче - 2101, разработен по лиценз на FIAT върху основата на модела FIAT 124.

Снимка 476481

Източник: iStock

АвтоВАЗ отбелязват, че през 1967 г. той получава титлата "Автомобил на годината в Европа".

"В СССР са направени над 800 промени в дизайна му и в резултат ВАЗ-2101 е високо оценен както от местните потребители, така и на външния пазар, където навлиза през 1971 г.", допълват от компанията.

И до днес автомобилите на LADA продължават да са най-продаваните коли в Русия - както новите модели, така и при търговията с коли втора ръка.

През последните 12 години, за които има данни за продажбите на нови автомобили и лекотоварни автомобили от Асоциацията на европейските предприятия, автомобилите LADA заемат първата линия по обем на продажбите, понякога изпреварвайки двойно чуждестранните конкуренти, обясняват още от LADA.