Шведската автомобилна компания Volvo отчете основна печалба за второто тримесечие на годината под очакванията на пазара, обяви производителят. Причината: продължаващата криза с глобалния недостиг на чипове. Печалбата при производството на камиони, строително оборудване, автобуси и двигатели се е увеличила до 1,12 милиарда щатски долара спрямо 3,27 милиарда преди година по това време, но въпреки това финансовите загуби са сериозни.

Глобалният недостиг на полупроводници продължава да притиска производителите както на автомобили, така и на тежкотоварни камиони. Кризата води до удължаване на сроковете и увеличение на разходите.

Volvo готви дебют на борсата за $20 милиарда

Volvo готви дебют на борсата за $20 милиарда

IPO-то може да стане факт по-късно тази година

Специално при камионите, Volvo е основен конкурент на германските Daimler и Traton. От шведската компания коментират, че към момента се борят с блокирането на голяма част от производството си през второто тримесечие на годината.

"През втората половина на тази година ще има допълнителни прекъсвания на нашето производство - както на камиони, така и на автомобили и това ни притеснява ужасно много", заяви главният изпълнителен директор на Volvo Мартин Лундщед.

Въпреки глобалната криза, която засяга особено силно производителите на камиони, търсенето на тежкотоварните возила е много силно. Според автомобилните експерти това се дължи най-вече на нарастване на онлайн покупките на камиони заради пандемията.

Ford намери чипове за завършването на хиляди пикапи

Ford намери чипове за завършването на хиляди пикапи

Хиляди други стоят незавършени

От Volvo съобщават, че онлайн заявките за поръчки на камиони, продавани под марки като Mack и Renault, както и за самите Volvo са скочили с внушителните 143% спрямо слабото тримесечие преди година по същото време. Тоест, изпълнили са реално прогнозите за стабилен ръст на пазара в Европа и Северна Америка тази година.

Един от сериозните проблеми, свързан с чиповете е, че кризата, породена от липсата им създаде и един много печеливш пазар на ментета - основно в Китай. Наскоро източник от индустрията разкри пред местните медии, че за да отговорят на нарастващото търсене, доставчиците вече не пазят в тайна своите практики за фалшифициране. Вместо това те открито създават отделни производствени линии, за да ускорят продажбите на фалшиви или ремонтирани чипове. Освен това бизнесът вече не предлага некачествените продукти на половин цена. Много от тях се продават на пълна пазарна стойност.

Агентът идентифицира два вида фалшиви чипове. Първият включва рециклиране на използвани чипове от електронни отпадъци чрез премахване на логото и почистването им за препродажба с нови опаковки. Вторият представлява опаковане на некачествените чипове от нормална производствена линия и продажбата им като добри продукти.

Заради дефицита на чипове: Пазарът е залят от ментета

Заради дефицита на чипове: Пазарът е залят от ментета

Това е особено валидно в Китай